Pierre curie i la química de l'amor

Pierre curie i la química de l'amor
L'amor és essencialment química en el cervell. Entre Pierre Curie (1859- 1906) i Marja Sklodowska (1867- 1934) funcionà la física i ... la química!.

diumenge, 1 de juliol del 2012

La partícula més buscada de la història : el bosó de Higs (la partícula de Déu), existeix?



Màxima expectació al món científic, perque aviat sabrem si els experiments fets al "gran col·lisionador de partícules" LHC, del CERN (cente europeu de recerca nuclear) a la frontera franco-suïssa-italiana, confirmen o no la existència d'aquesta partícula, formulada teoricament per Peter Higgs fa 50 anys. Trobar el bosó de Higgs es fa absolutamnet  necessàri per a confirmar la teoria física actual. La suposada partícula, que no té càrrega, i això contribueix a dificultar la seva detecció,  explicaria perque existeix la matèria, des dels àtoms del nostre cos a les estrelles més llunyanes, tot el que té massa a l'Univers. La dificultat és que per detectar-la cal anar als instants posrteriors al big-bang, i això nomès es pot aconseguir recrear fent xocar protons accelerats, en un buit perfecte, a velocitats molt properes a la de la llum, el LHC n'és el lloc.L'energia produida en aquests xocs de feixos de protons és molt alta. L'anàlisi exhaustiva i acurada de la inmensitat de dades recollides per dos grups independents (ATLAS i CMC) permetrà, abans de final de l'any actual, 2012, confirmar o no el bosó, i el camp que ell crea. El fet científíc és de primera magnitud, i pot ser la troballa del "segle" en física. Una veu com la de l'eminent físic Stephen Hawcking creu que no existeix, malgrat molts d'altres n'estan convençuts que la trobarem.
El programa de La2, tres14, de radiotelevisión española, ha fet un documental molt interessant i ben explicat sobre el bosó de Higgs, sobre el Gran Accelerador d'Hadrons (LHC) i el CERN. També parla de les aplicacions que té  la tecnologia relacionada amb els detectors de física d'alta energia i els feixos produïts pels acceleradors.
No es pot insertar el video, 27 minuts aproximadament, en tres parts, així que aquí teniu l'enllaç:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada