Pierre curie i la química de l'amor

Pierre curie i la química de l'amor
L'amor és essencialment química en el cervell. Entre Pierre Curie (1859- 1906) i Marja Sklodowska (1867- 1934) funcionà la física i ... la química!.

dijous, 13 de gener del 2011

Com netejar objectes de plata?

A la paràctica del platejat electrolitic de la moneda , veiem que un abrassiu suau com és el bicarbonat de sodi (NaHCO3), tornava brillant la plata una mica mate.
A vegades però la plata s'ennegreix per contacte amb el sofre contingut a l'aire en forma de sulfur d'hidrogen. Si volem netejar podem fer servir el bicarbonat de sodi que per fregament abrassiu polirà l'objecte de plata, o bé utilitzar algun producte químicque elimini la capa de sulfur d'argent formada (negre). Però hi ha un remei cassolà , fàcil, barat i eficaç, que consisteix en:

1.folrar amb paer d'alumini ml'inteior d'un recipient
2.omplir-ho amb aigua calenta
3.dissoldre sal de cuina a l'aigua
4. introduir els cobert o objectes de palta
La temperatura de l'aigua accelera  la reacció  i els ions de clor (Cl) "clorur"de la sal (NaCl) ataquen la superfície d'alumini oxidant-la . Com a resultat, la plata sulfurada es redueix a plata metàl·lica (tal i com volíem) i el sofre s'elimina  retornant a l'aire en forma de sulfur d'hidrógeno (H2S) (potser sentirà la típica olor del sulfur d'hidrogern a "ous podrits") però la plata tornarà a lluir, i el paper  d'aluminio… bè… al cubell de les escombreries!   Desprès d'uns minuts, nomès cal assecar els objectes i fregar-los amb un drap suau.
La reacció que es produeix és:     3 Ag2S + 2 Al + 6 H2O ===> 6 Ag + 2 Al(OH)3 + 3 H2S

3 comentaris: