Pierre curie i la química de l'amor

Pierre curie i la química de l'amor
L'amor és essencialment química en el cervell. Entre Pierre Curie (1859- 1906) i Marja Sklodowska (1867- 1934) funcionà la física i ... la química!.

dimecres, 9 de novembre del 2011

Explicació diagrama de fases. Clor "supercrític"




VÍDEO: EXPLICACIÓ D'UN EQUILIBRI DE FASES D'UNA SUBSTÀNCIA PURA
Video explicatiu, en anglès, del significat de cada zona del diagrama de fases, (sòlida, líquida o gasosa), aixì com les línies d'equilibri entrer sòlid-gas, líquid-gas,... Per acabar ens situa i ens aclareix el significat del punt crític i del punt triple del sistema.
 





















VÍDEO: CLOR (Cl2)  FLUID  SUPERCRÍTIC
Al vídeo que tens a sota hi ha clor líquid  inmers en un bany d'oli a uns 160ºC, i esdevè un fluid supercrític. Desprès refredant condensa a sota clor líquid. La temperatura crítica del clor és de 143,8ºC i la pressió 76 atmosferes. L'ampolleta té un diàmetre de 4 mm. A temperatura ambient 20ºC podem liquar el clor per efecte de la pressió, doncs està molt per sota de la temperatura crítica. En canvi el gas metà CH4, no el podrem liquar mai a temperatura ambient (20ºC), doncs estem molt per sobre de la Tcrítica :-82ºC (sota zero!), a pressió 46 atmosferes.


 A sota pots veure el punt crític del diòxid de carboni CO2:  31,1ºC  amb una pressió de 73 atmosferes, i es pot observar el fluid supercrític:

1 comentari: